петак, 10. децембар 2010.

Разарање тзв. официјелне књижевне критике. Пионирски подухват Златка Красног

Кројач царевог новог одела

Златко Красни
Врхунски мајстор свог посла. Као што знамо, не само што је публика била убеђена да цар носи изузетно вредно рухо, већ је и сам цар уобразио да је то тако. Анализа савремене српске поезије по-тврђује тезу да је интервенција дечака само прозирна педагошко-дидактичка намера аутора и да ње-гов усклик: „Па цар је го!" - нико није чуо, нити узео за озбиљно. Критичар - кројач новог одела увек наступа са својим помоћницима: шустером, каишаром, дугметаром и неколицином професионалних пришиватеља. Веома често се догађа да голи цар својим непостојећим рухом заведе читаве генерације списатељских талената и да заблуду након дугих парница с оштећеним ауторима (о читатељ ству да и не говоримо) мора да утврди тек Високи Трибунал Времена. Тада се, с једне стране, говори о меандрирању токова наше књижевности, с друге стране већ су, међутим, на сцени нови наги цар и нови кројач његовог одела.

Ових дана су Заветине, у оквиру свог Веб сајта Оркестар СУЗ (уз подршку Googla), покренуле нову рубрику, нову страницу, Кројач царевог новог одела,  посвећену подривању тзв. официјелне, превртачке, катастрофалне и наметачке књижевне критике у српској књижевности, и као први прилог је публикован избор из књиге прерано преминулог Златка Красног (1951 - 2008).
      Заветине, овом приликом, призивају и позивају, све оне критичаре којима вране нису попиле памет, да крену критичким трагом Красног, и оних других ређих критичара, које су сви они - које је Красни описао на свој начин, сатерали  на маргину...

Нема коментара:

Постави коментар